Nisan 2009’da gerçekleştirilmiş olan “Ben ve Öteki” sempozyumunu Uzm. Psikolog Sn. Leyla Navaro ile kurgulamış ve organize etmiştir. Sempozyum farklı çalışma alanlarından akademisyenleri bir araya getirmeyi ve “ötekileşme” kavramını disiplinlerarası olarak incelemeyi amaçlamakla birlikte uygulamalı çalışmaları da içermiştir.
Uygulamalı kısımda grup terapistleri tüm katılımcıları küçük gruplara ayırmışlar ve onlarla “ötekileştirme ve ötekileştirilme deneyimlerini” bu deneyimlere ilişkin duygularını çalışmışlardır.
Konuşmacılar arasında Doç. Dr. Yeşim Korkut “Ruhsal Olarak Ötekine Duyulan İhtiyaç ve Ötekileştirme”, Uzman Psikolog Leyla Navaro “Gruplarda Ötekileştirme ve Günah Keçisinin İşlevi”, Doç. Dr. Leyla Neyzi, “Ötekileştirmeyi Araştırma ve Çözüm Önerilerinde Antropoloji ve Sözlü Tarihin Kullanımı”, Doç. Dr. Örsan Öymen “Bilgi, Ahlak ve Siyaset Felsefesi Bağlamında Öteki Sorunu”, Prof. Dr. Binnaz Toprak “Türkiye’de Farklı Olmak”, Prof. Dr. Fuat Keyman ise “Öteki ile Karşılaşmalar: Birlikte Yaşamak Nasıl Sağlanabilir?” konulu konuşmalar gerçekleştirilmiştir. Bir ilk olan sempozyum, kuramsal sunumların ve uygulamaların bütünleştirilmesini amaçlayan bir kapanış bölümü ve sonrasında Cem Mansur’un ötekileştirilen çocuklarla yaptığı kıymetli bir orkestra çalışmasının işitsel -görsel sunumu ile sona ermiştir.